Další příspěvky

Další příspěvky naleznete na http://kokiho-blog.webnode.cz//

20.1.12

Qui bonum? Komu to je ku prospěchu?


Vysokoškolská a studentská obec se bouří. Ujišťuji milé studenty, že to pořád ještě nic není. Mezi lahůdkami, které tandem Bárta-Wilhelm připravují, je zločin s názvem Akredirační agentura.

Na první pohled se Akreditační agentura tváří, jako by byla prostým pokračováním dnešní akreditační komise (dále AK). Což, jak možná někdo ví, komise zřizovaná MŠMT k tomu, aby posoudila odbornou a věcnou úroveň výuky na vysokých školách. S jistým zjednosušením se dá říct, že AK vlastně povoluje nebo nepovoluje existenci vysoké školy.

Teď to bude jinak. Namísto AK vznikne akreditační agentura. Zdá se vám to skoro stejné? Nenechte se mýlit. Rozdíly budou přinejmenším tři a všechny souvisí s tím, že AK zřizovalo MŠMT, zatímco agentura bude soukromým subjektem. To znamená:

1) Agentura jako soukromý subjekt neponese za nic odpovědnost. Když dnes AK povolila a nezvládala šlendrián na plzeňských právech, odpovědnost za to nese ministerstvo. Když něco podobného zhovadí akreditační agentura, kdo za to ponese odpovědnost? Hádáte správně - nikdo.

2) Členství v AK bylo prestižní a čestnou funkcí. Členství v akreditační agentuře bude určeno pro vejžírky a přisluhovače, jejichž kvalifikací bude stranická legitimace, nikoliv odbornost. AK pracovala (aspoň teoreticky) zadarmo - za akreditační agenturu si školy budou platit. A kdo a podle jakého klíče bude ty platby rozdělovat? Do toho vám, milí daňoví poplatníci, nic není! Agentura bude soukromým subjetkem a do jakých kapes vaše peníze naleje, je jen a jedině její věc.

3) A s tím souvisí třetí rozdíl: na MŠMT už je přichystáno opatření, podle kterého se 1,5 miliardy korun z Bruselu spravedlivě rozdělí mezi všechny vysoké školy ... aby si za ně mohly objednat akreditaci od akreditační agentury. Jinými slovy, peníze se sejdou právě v kapse akreditační agentury a nikdo, nikdo nebude mít právo kontrolovat, co se s nimi udělalo. A protože akreditace se uděluje na 5 let, tak každých 5 let agentura nasaje další 1,5 miliardu. Tentokrát už ale ne z bruselských fondů, tentokrát to půjde pěkně natvrdo z kapes škol. Potažmo z vašeho školného, milí studenti.

Studenti, pravda, dostali to, k čemu před volbami přemluvili dědka a bábu. Ale čím jsme si to vysloužili my?!

5 komentářů:

Tribun řekl(a)...

Tak to je "maso". Ale jak praví klasik: "Vše, co může být ukradeno, bude ukradeno." A my jsme nejméně dvacet let cvičeni k tomu nechat se pod okrádat protože kdo se okrádat nenechá, je komunista (je jedno, že je to blbost, hlavně, když to funguje.)

Stan řekl(a)...

Mohl bych tohle "maso" převzít na www.outsidermedia.cz?

S pozdravem Stan

Anonymní řekl(a)...

Stane, nějak ti nechodí email :-(

Samozřejmě že souhlasím, bude mi ctí.

Pupák

Tom z Brna řekl(a)...

Není to tak trochu laciná demagogie? Nikde nejsou odkazy na nějaké další zdroje, ověřené zprávy apod. Odkud víte, že těch 1,5 mld. Kč má jít pouze (pokud vůbec) na platby vysokých škol Národní akreditační agentuře? Když už jsme u ní - má to být úřad (byť nezávisle působící", tedy ne soukromý subjekt. Zásadní úkony jako rušení škol pak nemá činit sama, ale ve spolupráci sministerstvem - viz třeba http://zpravy.ihned.cz/cesko-skolstvi/c1-53153740-se-skolnym-nesouhlasime-zadluzi-mlade-lidi-i-rodiny-tvrdi-vysokoskolaci .

pupik řekl(a)...

Tom z Brna:

Tome, máš částečně pravdu, bude to nezávislý úřad. Já to chápu tak, že bude nezávislý na kontrolách hospodaření z MŠMT, nezávislý na kontrolách z NKÚ atd.

Že půjde o 1,5 mld. je interní informace, která se nakonec potvrdila ve čtvrtek na zasedání Komise expertů, kde jsme to dostali v materiálech. Bohužel jde o důvěrné dokumenty, nemůžu je zde vystavit.

Pokud raději věříš MfD, je to tvoje věc.