Další příspěvky

Další příspěvky naleznete na http://kokiho-blog.webnode.cz//

8.7.12

Odpustky

Nadchla mne informace, kterou přinesl "český maloměšťák" v prvním komentáři k blogu na Aktuálně.
"...O lidech, kteří na sebe za finanční náhradu převzali vykonání pokání, jež bylo uloženo někomu jinému, poprvé slyšíme v sedmém století. Takový postup byl zakázán; zprvu se totiž církev stavěla proti zmírňování jakéhokoli druhu. První skulinkou, která byla povolena, se stalo zástupné pokání bez peněžní náhrady. Člověk mohl vykonat pokání někoho jiného, byl-li veden láskou (nebo strachem, popřípadě nadějí na budoucí přízeň). A tak nacházíme první případ, kdy nějaký mocný muž, jemuž byl v pokání uložen sedmiletý půst, ho s pomocí 840 přívrženců vykonal ve třech dnech. Jakmile však bylo zástupné pokání v libovolné formě povoleno, ukázalo se, že vynechat z celé záležitosti peníze je nemožné...."
Pokud správně počítám, tak jako alternativu k církevním prostitucím (pardon: restitucím) by mohlo stačit, kdyby 10 miliónů Čechů vykonalo po 2 dnech půstu, každý by odříkal 6x Zdrávas - a bylo by vymalováno!
To rozhodně stojí za úvahu.

1 komentář:

Tribun řekl(a)...

Za úvahu by stálo, jestli nevzkřísit Josefa II. Jak je k čertu možné, že si despotický monarcha dovedl držet kněžoury dál od těla, než tzv. "republikánští" politici?