Další příspěvky

Další příspěvky naleznete na http://kokiho-blog.webnode.cz//

24.11.05

Praga Caput Regni

Představte si takovouhle situaci: doběhne dostih, v cíli se sejde jury a odhlasuje, že zlatou medaili dostane ten, kdo doběhl na 14. místě, stříbrnou si odnese ten devátý a bronzová medaile že připadne závodníkovi na 53. místě. Ostatním závodícím jury poděkuje a doporučí, aby se v příštím závodě více snažili.

Že to je hloupost? Je, a velká. Pražskému magistrátu to ale připadá úplně normální a správné.

Hlavní město Praha, bohužel, rozděluje velkou část fondů Evropské unie v oblasti sociální integrace, rozvoje vzdělávání cestovního ruchu. Nejedná se o částky malé. Právě bylo vyhlášeno třetí kolo výzev ESF k předkládání žádostí o finanční podporu z JPD 3, ve kterém se hraje o 780 miliónů Kč.

Pravidla vyhodnocování jsou velice přísná, přesně stanovená Evropskou unií, naprosto objektivní a nezkorumpovatelná. Jenže to by nebyli naši milí mocipáni, aby je nebrali tak nějak po našem po česku.

Každá přihláška se eviduje a zpracovává nadmíru pečlivě, objektivně a nezpochybnitelně. Každý list musí být opatřen digitálním podpisem, aby někoho nenapadlo cokoliv pozměnit. Přihláška musí být sešita a zapečetěna. Podpisy musejí být notářsky ověřené. Zkrátka úřad a pečlivost, jak má být. Však také část přihlášek je odmítnuta už při kontrole formální správnosti.

A což teptve věcné hodnocení! Každá přihláška je pečlivě ohodnocena třemi hodnotiteli. Hodnotitelé musejí být odborníci v daném oboru, musejí projít důkladným školením a prokázat svou nezávislost a nezaujatost. Slib mlčenlivosti i objektivity hodnotitelů jsou samozřejmostí, stejně jako to, že veškeré hodnocení probíhá anonymně. Kritéria, podle kterých se hodnotí, jsou přesně stanovena Evropskou unií a schválena vládou: každý hodnotitel tedy přesně ví, že například za kvalitně sestavený tým může přidělit maximálně 10 bodů, nebo že za nevhodně zvolené řízení publicity může strhnout až 5 bodů. Hodnocení od jednotlivých hodnotitelů se zpracují, na dvě desetinná místa přesně se stanoví počet bodů, které jednotlivé žádosti dosáhly... a pak to přijde.

A pak to přijde! Ohodnocené a podle bodů seřazené žádosti dostane komise, která nejdřív rozhodne o přijetí žádostí a výsledky uveřejní na internetu. Potom se vzpamatuje, výsledky z internetu stáhne a zveřejní výsledky jiné http://www.praha-mesto.cz/(e5bzm4450whuia55msm40s55)/zdroj.aspx?typ=2&Id=65572&sh=-494888360 . A v nich se například dovíte, že
  • nejlepšího výsledku, 86 bodů, dosáhly hned tři žádosti. Ale z nich peníze dostane jen jedna, zbývající dvě jsou bez náhrady zamítnuty;
  • to, jestli je žádost schválena nebo zamítnuta, nijak viditelně nezávisí na pořadí v bodovém žebříčku;
  • ze 42 žádostí, jejichž hodnocení je lepší než průměr, jich je 8 zamítnuto;
  • ale namísto toho je zase, byť t.zv. "do zásobníku", schváleno 11 projektů, které byly hodnoceny daleko pod průměrem;
  • celkový finanční objem žádostí, které byly hodnoceny jako podprůměrné, ale přesto byly doporučeny k nějaké formě financování, překročil 30% všech přidělených peněz.
Složení komise není veřejně známé. Komise rozhoduje podle kritérií, která nejsou nikde zveřejněna (patrně proto, že by zveřejnění nesnesla). Jisté je jen to, že - jak výše ukázáno - komise v žádném případě nerozhoduje podle kritérií, stanovených EU, vládou a ministerstvem.

Velmi bych přivítal, kdyby mi někdo poradil, jak velké má být to kritérium, podle kterého komise rozhoduje. V jaké formě a komu ho máme doručit, abychom si mohli být jisti, že příště zbyde i na nás.

Žádné komentáře: