Další příspěvky

Další příspěvky naleznete na http://kokiho-blog.webnode.cz//

12.9.07

Konec satelitních TV v Čechách

Moje poznámka Jsme svědky sebevraždy České televize? vyvolala značný ohlas. Čtenář JK ji ve zkrácené formulaci poslal do Britských listů a odtamtud se rozběhla do internetových diskusí. Na DIGIZONE.CZ na ni velmi fundovaně reagoval čtenář BOM, jehož příspěvek jsem si dovolil níže zkopírovat pro případ, že by z původního zdroje "náhodou" zmizel:

BOM píše:
Je mi to lito, ale mohu s pravdepodonosti hranicici s jistotou konstatovat, ze v pripade zahajeni provozu tohoto radaru v pasmu 3 cm dojde za nekterych situaci k silnemu ruseni satelitniho prijmu prakticky v cele ceske kotline i na Morave. Take bych se chtel ohradit proti "expertize" Jarka Glisnika, ktery, jak znamo, nema se sirenim elektromagnetickych vln v techto pasmech zadne hlubsi zkusenosti.
Provoz radaru nejenze zlikviduje cas od casu provoz znacneho mnozstvi mikrovlnnych spoju bod - bod v uvedenem kmitoctovem pasmu (v tomto pasmu jsou dnes, prevazne pro lokalni ucely zajisteni konektivity malych provozovatelu internetu) provozovany tisice spoju), tak i individualni satelitni prijem. Jak k tomu dojde: predevsim je treba si uvedomit, jak vypada zapojeni mikrovlnne hlavicky jak pro prijem satelitniho vysilani, tak i vetsiny prijimacu takoveho mikrovlnnych spoju. Z duvodu minimalizace sumoveho cisla takoveho prijimace je na vstupu zarazen nizkosumovy zesilovac, a to prevazne dvoustupnovy, navic, z duvodu eliminace ztrat, ktere by prinasel vstupni mikropaskovy filtr, prakticky bez jakekoli selektivity - vstupni obvod pouze prizpusobuje jalovou vstupni impedanci GaAs FETu k nizke realne impedanci prechodu vlnovod - mikropaskovy obvod. Teprve za timto neladenym vstupnim zesilovacem nasleduje mikropaskovy filtr, zarazeny ovsem predevsim pro vylouceni zrcadloveho prijmu, ktery by zhorsoval sum prijimace, nasleduje dalsi zesilovac a teprve za nim smesovac do mezifrekvencniho pasma L. Pokud se na vstup takoveho LNB privede silny signal o urovni desitek a stovek mV jen o nekolik stovek MHz mimo spektrum prijimanych signalu, zpusobi s urcitosti zahlceni vstupniho zesilovace a krizovou modulaci uzitecnych vstupnich signalu (v tom lepsim pripade) a zabrani prijmu. V tom horsim pripade bude vstupni vykon tak velky, ze zpusobi zniceni nizkosumovych vstupnich tranzistoru.
Reknete si jiste: jak je mozne, aby se na vstup tohoto prijimaciho konvertoru dostal takto silny signal, kdyz paprsek radaru miri jinam, nez prijimaci antena satelitniho prijimace a navic diky pozemskym prekazkam na sebe nevidi? Jednoduse: mikrovlnny signal v tomto pasmu se intenzivne odrazi od hydrometeoru - cesky od destovych a snehovych mraku. Jen diky tomu muzete napriklad videt predpoved pocasi, kde radar relativne maleho vykonu jednotek Wattu (oproti tomuto Megawattovemu monstru) vysila smerem do mraku a dostava od nich odrazy. Jak se kazdy muze presvedcit na strankach CHMU, relativni odrazivost techto objektu kolisa v pres 60dB, takze signal, vysilany smerem do mraku (predevsim v pripade intenzivni, vysoke bourkove oblacnosti) se vraci zpet k zemi nekdy v ohromujicich silach. A protoze na techto objektech dochazi vzhledem ke tvaru destovych kapek k odrazu prevazne smerem k zemi, bude i jen od mraku odrazeny signal strategickeho radaru tak silny, ze muze a v praxi take obcas s jistotou zpusobi likvidaci satelitniho prijmu i s moznosti zniceni satelitnich konvertoru. To, co zde o mikrovlnne odrazivosti mraku rikam, neni zadna teorie, ale fakt, ktery radioamateri, pracujici na kmitoctech v oblasti 10368MHz, davno vyuzivaji pro sva daleka spojeni az do vzdalenosti okolo 1000 km prave s vyuzitim odrazu svych malych vysilacu o vykonu jednotek wattu. Uroven elektromagnetickeho pole, ktere se na zemsky povrch vrati odrazem od kupovite bourkove oblacnosti bude dokonce tak silne, ze muze v oblastech, cca do vzdalenosti 200 km vychodne od radarove zakladny atakovat hygienicke limity.
V praxi tedy dojde k tomu, ze vzajemne ruseni pravdepodobne nevznikne v pripade modreho nebe, ale v pripade silne oblacnosti, prevazne nad Ceskomoravskou vysocinou, je intenzivni ruseni jak satelitniho prijmu, tak i mikrovlnnych spoju v pasmu 10GHz, prakticky jiste. Za zhorsenou bezpecnostni situaci tak navic zaplatime jeste vypadky satelitniho prijmu a internetove konektivity, protoze predevsim v mensich sidlech je dnes tato konektivita zavisla na spolehlivem provozu mikrovlnnych linek primo v kmitoctovem pasmu, ktere bude tento strategicky radar vyuzivat. Prosim vezmete tuto informaci na vedomi jako fakt.

Žádné komentáře: