Další příspěvky

Další příspěvky naleznete na http://kokiho-blog.webnode.cz//

6.9.07

Nemocnice, pražská sídliště - a radar

Pokud přijmeme vládní tezi o darebácké Koreji, která se (bůhvíproč) bude snažit svou jedinou bombu vystřelit na USA západním směrem, nevyhneme se tomu, že XBR radar v Brdech musí mířit na východ a na sever. A v takovém případě buď hlavní paprsek radaru, nebo některý z postranních laloků, nutně budou mířit směrem na Prahu. A co na to Praha?

V článku na BL "Radar XBR Brdy - Technická analýza" jsou přesvědčivě vypočteny parametry XBR radaru. Zvláštností jeho velké antény je dálkový rozměr t.zv. Fresnelovy zóny, která v případě uvažovaného radaru Brdy sahá až do vzdálenosti asi 42 km. V této zóně je zachováno téměř plné soustředění vyzářené energie a svazek se formuje až v jejím konci. Útlum atmosféry na dálkách do 100 km můžeme zanedbat, protože nízko nad Zemí činí pouze 0,01 dB/km. V dálce kolem 40 km tak bude mít svazek průměr asi 50 m a plochu průřezu 2000 m2. Na konci Fresnelovy zóny (asi 40 km od antény radaru) tak může být v průřezu svazku velmi vysoká hustota vysokofrekvenčního výkonu 85 W/m2 (střední), resp. 2250 W/m2 (impulsní). To je hodnota, která může být nebezpečná pro člověka, ale s jistotou je smrtící pro mnoho citlivých elektronických přístrojů.

Kdyby se Praha skládala jen z Jánského vršku, byla by to pro Čechy dobrá zpráva, vlivem XBR radaru by se ODS konečně chovala konzistentně (to znamená, že vedení ODS by bylo impotentní nejen duševně jako dosud, ale působením radaru by se stalo impotentním i fyzicky).

Ale, bohužel, do 40 km od radaru spadá i řada velkých sídlišť v Praze a na jejím jihozápadním okraji. Do této zóny spadají i velké nemocnice, jako Motol a Homolka. Problém je, že v nich se provozuje mnoho citlivých elektronických přístrojů. Jen namátkou uvedu počítačovou tomografii, nukleární magnetickou rezonanci, různé ultrazvuky a podobně. Co z nich zbyde, když se do nich "opře" radar s impulsním výkonem 4,5 MW? Budou kvalitně a spolehlivě fungovat? Na to vláda odpovědět odmítá a možná, že je to dobře.

Vedlo by to totiž k mnoha dalším otázkám, jako:
- kdo a z čeho bude platit opravy a odstínění těchto přístrojů? A je to vůbec možné?
- kdo bude právně odpovědný za případná poškození pacientů, pokud přístroje zasažené radarem selžou?
- jak se budou cítit lékaři, až pacienty v nemocnici budou léčit, a přitom je současně pobytem v nemocnici budou ohrožovat rakovinou?

Žádné komentáře: