Další příspěvky

Další příspěvky naleznete na http://kokiho-blog.webnode.cz//

1.1.08

Sirky nepatří do rukou dětem

Dát dítěti do rukou sirky může být skoro stejně fatální, jako dát psychopatovi kulomet ... nebo ministerským úředníkům matematický vzorec!

Tak zvaná reforma zdravotnictví zavádí nový výpočet ceny léků, a to podle vzorce, který obsahuje funkci arkus tangens. V lékárnickém prostředí vzorec vzbudil značnou pozornost, ačkoliv k tomu vlastně není žádný důvod - funkce arkus tangens by měla být známa každému, kdo úspěšně absolvoval první ročník střední školy.

Bohužel, praxe ukazuje, že tomu je spíše naopak a že nejméně ze všech svému vzorci rozumějí právě ministerští úřadníci. Kteří ho vytvořili.

V lékárně zaplatíte 30 korun za položku na receptu, ale geniální Julínkův vzorec současně donutí lékárnu, aby snížila cenu o mnohem víc než o 30 korun. A tak čím bude lék dražší, o to víc peněz lékárna přijde.

Samozřejmě to vyvolává otázku, jestli ministerští jsou tak perverzní idioti (a jde o geniální útok, který má zničit lékárny), nebo jenom idioti (a ve vzorci je chyba).

Ne, netřeba se obávat. Geniální opravdu nejsou.

Vysvětlení je prosté: úhly se měří v radiánech. Dělají to tak matematici, učí to tak školství a měla by to tak dělat i státní správa, protože ji k tomu zavazují zákony (soustava jednotek SI je zavedena zákonem). MZ to nedělá. Kdyby dodržovalo zákony, fungoval by jejich vzorec v pořádku...

Žádné komentáře: