Další příspěvky

Další příspěvky naleznete na http://kokiho-blog.webnode.cz//

25.6.08

Byla to největší stávka. Všimli jste si jí?



Včera proběhla hodinová stávka, do které se zapojil milión stávkujících. Byl to úspěch nebo zklamání? Odpověď najdeme na stránkách médií.

Především, stávka měla takové rozměry, že ji žádná televize nedokázala zamlčet. Jako obvykle, pokoušely se stávku buď zesměšnit, nebo bagatelizovat. Jenže tentokrát mezi nimi chyběla centrální koordinace, a tak každá z nich zapírala něco jiného a vzájemně se usvědčovaly ze lži. Zatímco ČT1 ústy náměstka MZ bagatelizovala, že do stávky se zapojilo jen 5% zdravotníků, Nova přiznala barvu a uvedla 75%. Naproti tomu podle Novy se stávka v dopravě moc neprojevila, zatímco ČT1 uvedla rozčilené tváře cestujících, kteří se nemohli dostat přes zablokované město.

Internetové zdroje stávku braly s ironickým nadhledem (Aktuálně: Byla to největší stávka. Všimli jste si jí vůbec?), viz též připojené fotografie z Aha. Premiér ji prohlásil za marginální drobnost, zosnovanou na sekretariátu ČSSD.

Smutný a překvapující je klid v řadách levicově (nebo aspoň demokraticky) smýšlejících internetových zdrojů a blogů. Jako by stávka byla něco samozřejmého, běžného. Jako by vlastně o nic nešlo.

Opak je pravdou! Ať se to vládě či médiím líbí nebo ne, jednalo se o obrovský úspěch! Po dlouhé době se konečně ozval milión lidí, kteří jinak jen tiše brblají u piva. Vládní deformy je natolik vytočily, že přestali hledět na vlastní lenost, zapšklost, bojácnost. Ti lidé se sebrali a vyšli do ulic!

Snad se konečně začalo blýskat na lepší časy. Snad nám, konečně, milostivý Bůh to vlastenčení z huby do rukou konečně vrazit ráčil!

1 komentář:

Tribun řekl(a)...

Kdo má trochu zvrácený smysl pro humor, ten se s naší vládou jistě dobře pobaví. Například když premiér s kamenou tváří tvdrí, že ho stávka nezajímá, protože se jí učastnil pouze cca 1 milion z 5 milionů.

A aby nikdo nezůstal na pochybách, že se ho to netýká a proč se ho to netýká, tak označí stávku za akci opoziční ČSSD. Čímž prvoplánově udělá z odborářů nesvéprávné idioty, kteří sami nevědí co chtějí, a nechají se snadno zmanipulovat. Na druhou stranu, proč by měli mít odboráři výjimku? To samé se premiér myslí o všech občanech. Že mají odbory svými cíli k ČSSD logicky blíž, než třeba k ODS, a že se tudíž mohou jejich cíle překrývat, mu asi nedochází. Podle Topolánka (ale nejenom jeho) by zřejmě jediná skutečně svobodná, demokratická, legální a občansky uvědomělá stávka byla stávka za rozpuštění ČSSD.

Nejkouzelnější ovšem byli všichni ti mluvčí, kteří se chlubili, jak ty odboráře doběhli, protože jim za dobu, kdy stávkovali, nezaplatí. Čert ví, jestli to sami nevědí, nebo jestli se snaží zneužít toho, že to neví lidé, ale mzda za dobu stávky zaměstnanci nepřísluší ze zákona. Odboráři to věděli předem a s tím do toho šli.