Další příspěvky

Další příspěvky naleznete na http://kokiho-blog.webnode.cz//

9.6.08

Právě jsem se vrátil z Hradu ...








... totiž vlastně z demonstrace školských odborů před Kramářovou vilou. A podávám toto předběžné hlášení:

Účast: Pořadatelé odhadují účast asi 4.500 lidí, podle mého pozorování to je docela realistický odhad. Vedle delegací z celého území ČR, přijely také delegace ze Slovenska, přítomni byli i zástupci Ne základnám ... a samozřejmě policie.

Celkový dojem: Až překvapivě dobrý, i když účast nic moc. Demonstrace probíhala v klidu, bez incidentů. Nemohl jsem se zbavit dojmu, že i policie očekávala větší "maso". Každopádně na to byla připravena.

Nálada: Kdybych měla jediným slovem charakterizovat náladu, to slovo by znělo "naštvanost". Nebo ještě jadrněji. Odboráři věděli, o co jim jde. Věděli, jak s nimi vláda zametá. A velmi se jim to nelíbilo. Kdyby vás, podobně jako v reportážích z dřívějších demonstrací, novináři chtěli přesvědčovat, že pro odboráře to prostě byl výlet do Prahy za nákupy, neveřte jim.

Organizace: Kdybych měla jediným slovem charakterizovat organizaci akce, to slovo by bylo "profesionální". Leckdo nemusí mít rád odboráře (já to nejsem), leckdo jim nemusí věřit. Ale nikdo nemůže být na pochybách, že demonstraci zorganizovat umějí. Vědí, jak se nechat vidět (důstojné, ale viditelné transparenty a spousta balónků). Vědí, jak o sobě nechat slyšet (píšťalky, řehtačky a nekonečný hluk, kdykoliv se zdálo, že k tomu řečník dává povel). A hlavně, vědí, co chtějí.

Celkový dojem: Odbory, to je ta klidná síla, která (snad) má šanci.

1 komentář:

Tribun řekl(a)...

A hele, Pupík vstal z mrtvých :-) Právě v čas. Nedělám si totiž iluze o tom, že média budou o akci referovat tak jako vždy - zkresleně.